Csepeli Evangélikus Egyházközség
 
1%

1%

 
Menü
Csepeli Evangélikus Egyházközség
Igehirdetések, írások
Egyebek
EXPRESSZ TEOLÓGIA KICSIKNEK
 

EXPRESSZ TEOLÓGIA KICSIKNEK

EXPRESSZ TEOLÓGIA KICSIKNEK

Még világos volt, amikor Zoéval indulnunk kellett haza, az édesanyjához, de ő szokásához híven próbálta húzni az időt, úgyhogy azzal tudtam elindítani, hogy felajánlottam neki, rollerezhet mellettem és akkor együtt lehetünk még arra az időre, amíg hazaér. Az úton aztán elkezdődött egy beszélgetés, amire egyáltalán nem számítottam ma este és amiről nem is hittem, hogy sor kerülhet rá az ő korában, s hogy fogékony lesz rá abban a mélységben, ahogyan azt sikerült tálalnom neki.

Úgy kezdődött, hogy pár száz méter után megkértem, kicsit lassítson, mert így végig kell kocognom mellette az utat, ami nem is olyan rövid. Neki meg ez a kérés valahogy az életkoromat hozta rögtön képbe, mivel tudja, hogy Anya és Apa idősebbek, mint a legtöbb ovis társának a szülei. Megkérdezte tőlem, hogy ugye én egy évvel vagyok idősebb Anyánál? Mondtam neki lihegve: „Kettővel, én 66-ban születtem, Anya meg 68-ban”. Mire ő: „Akkor ti nagyon idősek vagytok, mert én 2010-ben születtem”. Ekkor helyesbítettem: 1966 és 1968, amire jött a következő kérdés: „- És ha én 10-ben születtem volna?” – „Akkor Jézus 10 éves lenne, mert Jézus születésével kezdődik az évek számítása, vagyis Jézus nullában született.”

Zoé: - Nem a mínusz végtelenben?

Apa: - Ezt meg honnan veszed?

Zoé: - Vicceltem 😊

Apa: - Pedig ez így igaz ám, ahogy mondtad, ha Jézus lelkéről beszélünk.

Zoé: - Mert Jézus olyan régóta létezik, mint a végtelen?

Apa: - Ahogy mondod.

Zoé: - De Jézus nem öregebb, mint az Isten! – jelentette ki nagy bizonyossággal.

Apa: - Nem, de nem sokkal fiatalabb nála. Isten mindig van, ő nem jött létre és nem is szűnik meg, ő a Van, de minden, ami csak létezik, …

Zoé: - … azt Isten teremtette.

Apa: - Így van, és a világ úgy jött létre, hogy Isten azt mondta: Legyen! Ez az ő ereje, a teremtő szó, ez a szó mindig is vele volt, hozzátartozott, mint a kis szád a fejecskédhez. Ezzel a szóval kezdődött az idő, és ez, ahogy mondtad, a mínusz végtelenben történt, mert előtte még semmi nem történt.

Zoé: - Jézus volt a szó?

Apa: - Pontosan. Isten a Van, Jézus a Legyen. – ezt találtam mondani neki spontán, miközben kapkodtam gyorsan a lábamat mellette. A szójáték beindította a fantáziámat…

Zoé: - De Jézus akkor még nagyon pici volt és nem tudott beszélni!

Apa: - Ő a világgal együtt fejlődött, s ahogyan történtek újabb és újabb dolgok a világban amit teremtett, az ő tudása is egyre nagyobb lett, úgyhogy ő most mindent tud, amit csak tudni lehet és nem csak egy nyelven beszél, hanem az összes létező nyelven.

Zoé: - Akkor Jézus olyan, mint Isten.

Apa: - Jézus nem létezhet Isten nélkül, ő Isten teremtő szava. Amikor megszületett a nulladik évben (ami 2017 éve volt, mert most 2017 van), akkor lett földön élő ember, de a lelke Istenből van és az teremtett mindent.

Zoé: - De Apa, nem felejtettél el valamit? Jézus előtt voltak emberek!

Apa: - Persze, volt Mária, Jézus anyukája, meg rengeteg más ember, Éváig és Ádámig visszamenőleg.

Zoé: - Igen, rájuk gondoltam.

Apa: - De ők nem olyan emberek voltak, mint Jézus, azt ugye tudod?

Zoé: - Igen, a hittan órán tanultam, ők nem fogadtak szót Istennek, a kígyóra hallgattak és ettek az almából, pedig nem volt szabad nekik.

Apa: - Elhitték a kígyó hazugságait, aki azt mondta nekik, hogy az almától halhatatlanok lesznek és ők is azt teremthetnek, amit csak akarnak és nagy hatalmuk lesz, mint Jézusnak. De az almától sem jobb képességük nem lett, sem halhatatlanok nem lettek, a kígyó becsapta őket és elérte, hogy ne fogadjanak szót Istennek, Jézust viszont nem tudta becsapni a kígyó.

Zoé: - Jézust is próbálta becsapni a kígyó?

Apa: - Igen, amikor ember volt, amíg emberként élt közöttünk. Azt mondta neki, hogy neki adja az egész világ feletti hatalmat, ha őt imádja Isten helyett.

Zoé: - De Jézus tudta, hogy a világ nem a kígyóé, hanem az övé.

Apa: - Isten szava azért jött a világra Jézusként, vagyis azért lett ember, hogy megmutassa az embereknek, hogyan lehet békében és szeretetben élni. A világ fölötti hatalom azt jelentette, hogy a kígyó abbahagyta volna a háborúk és veszekedések okozását és hagyta volna, hogy a föld a béke és szeretet otthona legyen. A kígyó azzal kísértette meg Jézust, hogy azt ígérte neki, amit Jézus a legjobban szeretett volna: világbékét. De ennek cserébe azt kérte, hogy Jézus azt mondja: ezt a kígyónak köszönhetjük.

Zoé: - És Jézus ezt nem fogadta el?

Apa: - Persze, hogy nem, mert Jézus tudta a legjobban, hogy a kígyó ígéretének nem szabad hinni, mert a kígyó mindig is hazug volt és irigy volt Istenre. A kígyó becsapta Ádámot és Évát; láthatták, az alma elfogyasztása után nem lettek sem okosabbak, sem erősebbek. Jézus tudta, hogy nem csak a kígyó okozza az emberek közötti békétlenséget és azt is tudta, hogy a kígyó nem képes béke teremtésre, hiszen a kígyó szívében nincsen béke. Tehát elzavarta a kígyót és azt mondta, ő csakis Istennek fogad szót. Ezután történt az, hogy Isten olyan hatalmat adott Jézusnak a földön, amit csak azok kaphatnak meg, akikről tudja: biztosan nem élnek vissza vele. Jézus viharokat tudott lecsendesíteni, bármilyen betegséget pillanatok alatt meg tudott gyógyítani, még vízen járni is tudott, sőt, aki meghalt, azt vissza tudta hozni az életbe, hogy bebizonyítsa az embereknek: aki neki hisz, nem a kígyónak, az ha meg is hal, élni fog, örökké, Istennél.

Zoé: - Igen, ezt tudom.

Apa: - Akkor a lényeget már érted. Még sok mindent fogsz hallani az életben, de bízni csak olyanban szabad, akiről meggyőződtél, hogy szeret téged és csak jót akarhat neked.

Ekkor már a Hősök terénél jártunk és a földalattival folytathattuk az utat, miután eleget rollerezett, én meg alig vártam, hogy végre lepihenhessek. Sokszor nem könnyű olyat mondanom neki, ami nincs szöges ellentétben azzal, amit a hittan órákon kap, sem azzal, amit én még elfogadhatónak tartok, és mindemellett érthető is legyen számára, mert azt nem szereti, ha azt mondják neki: ezt még nem értheted meg. Nekünk kell úgy válaszolnunk neki, hogy azt megértse, és az nem mindig megy könnyen, például amikor nem győzök lépést tartani vele görkorizás vagy rollerezés közben 😊

Midani Nizár

Társoldalak
Don’t worry! Ne morgolódj!
Útmutató
Ima
Csend
Isten igéje
Nem halok meg, hanem élek, és hirdetem az Úr tetteit!
Nem akarom továbbá, testvéreim, hogy tudatlanságban legyetek azok felől, akik elaludtak, hogy ne bánkódjatok, mint a többiek, akiknek nincsen reménységük...
Mert előbb minden felnőtt gyerek volt. (De csak kevesen emlékeznek rá.)
Imádság
Sing unto him, sing praises unto him, speak ye of all his marvellous works.
IFJ. VIZI ISTVÁN: TÉGY MINDENT ISTEN KEZÉBE
Áldottak, akik koldusai a Szellemnek, mert a mennyek királyi uralmában részesülnek. Mt 5,3.
Cseri Kálmán: A Magvető példázata
Adventi Töprengés
Hajnali gondolatok
Igehirdetés
Igemagyarázat
Vers az anyákról
 
© Magyarországi Evangélikus Egyház, Internet Munkacsoport, 2003.
Az adatok kereskedelmi célra nem használhatók. Minden jog fenntartva.
Kérdések és megjegyzések: Webmaster